CLASA PREGATITOARE C, SCOALA NR. 55, BUCURESTI

Povestea lui Moş Nicolae

Posted on: 3 Decembrie 2011

Cine  nu a auzit de Moş Nicolae, acel bătrân iubitor care an de an vine pe căi nevăzute şi aduce daruri multe copiilor buni şi cuminţi?

 

Sf. Nicolae s-a  născut în Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethleem. Istoria si legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepătrund, dar se cunoaşte cu certitudine ca a trăit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfânt începând cu secolul VI. Nu mai puţin de 21 de „miracole” îi sunt atribuite, Sfântul Nicolae devenind cunoscut pentru credinţa, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinţi (era încă copil) a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotărât sa o folosească in scopuri umanitare şi să-i ajute pe cât mai mulţi oameni nevoiaşi.

De-a lungul secolelor au apărut poveşti si legende despre viaţa si binefacerile Sfântului Nicolae. Toate acestea au ajutat la înţelegerea caracterului extraordinar al acestuia şi de ce a fost atât de mult îndrăgit si considerat protector al celor neajutoraţi si neputincioşi.

Una dintre cele mai cunoscute legende este  aceea a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care datorită situaţiei financiare precare nu se puteau mărita. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat întocmai si când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fata. Când i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine-i cel care le-a făcut atâta bine fetelor lui. In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a văzut pe cardinal cum a lăsat săculeţul cu aur. Se spune ca Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, intr-o şoseta pusa la uscat si de aceea a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Când tatăl fetelor a văzut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa păstreze secretul, dar bineînţeles ca acesta nu a putut fi ţinut. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat ii mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi de aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

O alta legendă spune ca, după călătoria pe care a făcut-o in Ţara Sfântă, încercând să meargă pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a întors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abătut pe mare si corabia stătea gata sa se rupă. Nicolae a stat si s-a rugat la Dumnezeu, iar marinarii au rămas surprinşi de oprirea neaşteptată a furtunii. De atunci, Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al călătorilor.

În România, Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moş Nicolae, vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie cu daruri atât pentru copii, cat si pentru adulţi. În seara zilei de 5 Decembrie, ghetele si cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşa in casa fiecărui român. Moş Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei si el pune câte un cadou mic (in general dulciuri sau fructe) in ghetele sau cizmele fiecăruia. In unele părţi ale ţării, Moşul aduce si crenguţe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz) odată cu darurile. Copiii neascultători sunt avertizaţi ca vor primii doar crenguţele dacă nu sunt cuminţi (de aici si asocierea dintre băţ si Sfântul Nicolae, folosit la cuminţirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Moş Nicolae, este foarte vechi la români si este unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: